top of page
Zoeken
  • melchertseveline

Het idee: het starten van een community omtrent onderwijs

Bijgewerkt op: 9 sep. 2021

Het idee van het starten van deze community komt voor mij voort uit ervaring met mijn eigen zoon binnen het reguliere onderwijs. Ik merkte dat mijn oudste zoon niet 'paste' binnen de stroming op de twee basisscholen waar hij heeft gezeten. Toen ben ik gaan onderzoeken waar ons huidige reguliere schoolsysteem eigenlijk vandaan komt en waarom het op deze manier is ingericht. Ik kwam tot de conclusie dat het een oud systeem is waar de kinderen van nu niet inpassen. Kinderen van nu willen weten waarom iets geleerd moet worden, hebben zoveel wijsheid al in zich en zijn vaak ook niet van plan zomaar iets aan te nemen. Daarnaast ging ik eens bij mezelf te rade, heb ik echt mijn eigen pad mogen bewandelen al die jaren dat ik op de basis en het voortgezet onderwijs zat? Het antwoord was 'nee'. Ik was goed in kennis uit m'n hoofd leren om het vervolgens tijdens de toetsperiode te reproduceren. Ik haalde de hoogste cijfers maar heb eigenlijk nooit echt diep van binnen kunnen voelen of wat ik aan het leren was wel iets was wat mij interesseerde. Ik luisterde gewoon braaf naar de juf/meester en deed wat me werd opgedragen.


Tijdens m'n volwassen jaren ben ik vaak tegen dingen aangelopen en ik ben erachter gekomen dat dit deels komt door de vele jaren in de schoolbanken. Creatief zijn, je lijf bewegen, zingen, muziek maken, echt rust nemen, voelen wat je behoeftes zijn; ik was het allemaal verleerd. Vragen stellen waarom iets is zoals het is en als het antwoord niet bevredigend is, zelf zaken onderzoeken en op basis van je eigen onderzoek en innerlijk weten je keuzes maken. Daarnaast heb ik basisvaardigheden - die ik nu allemaal aan het leren ben - totaal gemist in mijn schooljaren. Echte goede gesprekken voeren, een vuur maken, moestuinieren en leven met de seizoenen. Samenwerken in een groep en echt het beste van elkaar naar boven brengen en elkaars krachten bundelen om iets moois te kunnen manifesteren. Ook het zorgdragen voor dieren en de aarde heb ik gemist en ben ik nu aan het ontdekken. En dan bedoel ik niet recyclen van afval maar bijvoorbeeld zelfvoorzienend leven met alles wat er (al) is.


Zo'n plek waar dat alles mag zijn en ontstaan dat wilde ik gaan opzetten. Marika, mijn buurvrouw, kwam op mijn pad en we hebben binnen een aantal maanden een prachtige groep mensen om ons heen verzameld. Inmiddels hebben we een paar samenkomsten georganiseerd en daarnaast de ouders individueel gesproken. We zijn van plan om in september dit jaar (2021) te starten met de eerste groep kinderen.


Ik volg volledig mijn hart met het oprichten van deze leef -en leerplek en mag vertrouwen op het proces en de tijd die dat inneemt. Alles begint en eindigt op het juiste moment. Ik voel veel energie en manifestatiekracht. Ik sluit niet uit dat - als Vivanto draait en zijn weg gevonden heeft - ik nieuwe thema's toevoeg aan de community (in samenspraak met de groep) of het initiatief neem om nieuwe (sub)groepen op te richten op het gebied van voedsel(voorziening), bouwen en duurzaam leven, spirituele zaken etc. Dit is echt een prachtig proces en ben dankbaar dat ik dit mag doen.


Eveline


615 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page